fredag 4 december 2015

frigående

Jag läste en intressant artikel i senaste Djurens Rätt-tidningen om frigående höns. Tydligen är innebörden av frigående inte så bra som det låter.

Frigående betyder att det är 9 hönor per kvadratmeter, inga fönster eller dagsljus, får aldrig gå ut men har möjlighet att sprätta runt, flyga upp på pinnar och sandbada. Ni kan tänka er ljudnivån i en väldigt stor lokal med 9 höns per kvadratmeter. Luften är så full med ammoniak att det svider i lungorna. Att bilda flockar på ett normalt sätt är omöjligt.

Sen finns det ett steg till som dock skall vara rätt ovanligt i Sverige, frigående utomhus. Där är det samma miljö inomhus men möjligheten att gå ut finns. 4 kvm per höna utomhus.

Ekologiska höns lever max 7 hönor per kvm. De har möjlighet att gå ut maj-okt och på vintern tillgång till en vinterträdgård.

För att inkludera alla alternativ kan jag också ta upp burägg. 750 kvadratcentimeter per höna. Svårt att bete sig normalt där alltså...

Ta en funderare när ni köper ägg och kanske hittar ni en lokal bonde eller vänlig själ ni kan köpa av istället. Alla varelser borde ha rätt till ett värdigt liv!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar