söndag 8 november 2015

julklappar

Nu är det bara 1,5 månad kvar till jul. Hysterin med julklappar drar snart igång. Jag har varit där själv innan jag fick barn. I normala fall brukar väl hysterin komma efter man har fått barn. Jag har istället tänkt till och värderat andra saker. Visst ska barnen få vara förväntansfulla över julklappar men snarare över kvalité än kvantitet i vårt fall. Vi har bestämt att julklapparna ska hålla länge, vara av naturmaterial, stimulera kreativiteten och kunna användas på många olika sätt. När barnen är 3 år kan  de användas till en sak och när de är 6 år kan de användas till något annat. De små klapparna får bli böcker, förbrukningssaker som pennor, pyssel och kläder. Sådant som faktiskt är väldigt uppskattat när man är lite mindre.

Vi tittar på Pippi Långstrump dagligen här hemma och deras julafton representerar lite av vad jag vill uppnå här hemma. Barnen får ett par klappar och en riktigt fin, som i Tommys fall en ångmaskin, som man kan sitta och pyssla med resten av julafton. Det är mycket mysigare än ett barn som kastar 75 % över axeln och i slutändan ändå bara sitter med en leksak och det andra är ointressant.

Sedan är ett enkelt tips att inte ge alla julklappar just på julafton. Det går att ge familjens en dag och släktens en annan dag. De flesta kanske firar på olika håll hela julhelgen men vi brukar bara vara på en plats och släkten brukar skicka sina paket. I år ska vi fördela lite under dagarna.

I år kommer vår dotter att få en jättestor bondgård full med olika sorters djur och miljö som en damm, en bro, gräs och trä. Den kan senare kompletteras med figurer och ett hus när det är dags för födelsedagspresent. Då blir det en riktig gård. Allt är gjort av trä med giftfria färger och tillverkat för hand i Tyskland. Den här kommer att hålla länge i olika avseenden, dels eftersom det är ett slitstarkt material men även då den kan vara underhållande åtminstone upp till skolåldern.

Det är så lätt att hitta saker här hemma redan som går att använda tillsammans med den här bondgården. Det kan t ex vara träklossar som går att ha som ett staket kring en hage eller som tunnel, en traktor eller lastbil som kan frakta hö eller djur.

Nu håller jag bara tummarna att det kommer att gå som planerat, att den här kommer att vara intressant åtminstone för ett barn några av de kommande åren!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar