måndag 7 oktober 2013

Torkugn

Äntligen har vi invigt vår Excalibur. Det här är en torkugn som ofta används inom raw food eftersom den går att ställa in på exakt gradantal. 41 grader så behåller maten all näring. Det går att göra allt som fantasin tillåter. Torka smoothierester, frukt, grönsaker, göra raw småkakor, pannkakor, chips med mera.

Det har blivit grönkålschips, päronläder och torkade bananer. Päronlädret fick bli crepes med hallon/jordgubbsglass som vi åt till frukost. I går bjöd jag på en raw food tårta där tårtbotten var gjord i torkugnen.

Den låter ungefär som en micro som aldrig plingar eller som en luftkonditionering. Det sistnämnda är vi vana vid efter några hotellnätter i New York. Jag läste runt att den skulle vara väldigt högljudd men med sovrumsdörren stängd stör den ingen när den är igång under natten. Den här modellen har plats för 9 plåtar och har en timer.

Grönkålschipsen blev riktigt goda och går såklart även göra i en vanlig ugn på 50 grader. Då får man släppa ut fukten emellanåt. Fördela grönkålen i lite mindre bitar på en plåt och ringla lite olivolja, lime juice och en nypa himalaya salt över. Torka ungefär 12 timmar i torkugnen. Förvara sedan chipsen i en tät behållare för att de ska fortsätta vara krispiga.

Nu har vi massa äpplen från min mans föräldrars trädgård som ska bli äppelchips.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar