måndag 23 december 2013

veganskt julbord

Förberedelserna är färdiga och imorgon väntar ett underbart julbord.

Ikväll serveras risgrynsgröt kokt på osötad och osaltad mandelmjölk. Då kan även lillan få smaka. Den sötar jag med lite agavesirap eller honung. Till det blir det en skinksmörgås med senap. "Skinkan" kommer från Wheaty och är gjord av vetegluten. Smörgåsen är ett vörtbröd från ett lokalt ekologiskt surdegsbageri.

På julafton är frukosten densamma som ovan för min del medan min man jobbar.

Till lunch blir det en grönkålssoppa och sallad.

Middagen består av nötbollar. De är gjorda på blandade nötter, rött ris, kokt potatis, färsk dragon, citronmeliss och basilika. Janssons frestelsen är gjord av ekologisk Tjörn potatis, havregrädde, atlantic sea salt, vitpeppar och kapris. Auberginesill gjord av förvälld aubergine, havregrädde, tångcaviar, dill, persilja, citron, salt och vitpeppar. En rödbetssallad av kokta rödbetor, äpple, naturell sojayoghurt, persilja, salt och vitpeppar. Även en potatissallad på potatis, naturell sojayoghurt, salt, vitpeppar, kapris, persilja, dill och purjolök. Kokad brysselkål och en "lax" vi köper i en asiatisk butik runt hörnet.

Till efterrätt blir det ris a la malta av risgrynsgröt, raw mandelgrädde, mandariner och vaniljpulver. Till den en jordgubbssås av jordgubbar, dadlar och vaniljpulver.

V i dricker en raw eggnogg och glögg på eftermiddagen, julmust till lunch och läsk sötad med agavesirap på kvällen. Julgodiset är som sagt praliner, rawbollar och mozartkulor.

Julbordet är helt ekologiskt förutom grädden till potatisgratängen. Den ekologiska blir klumpig istället för krämig när man gör gratäng. Laxen är inte heller ekologisk. Gluten och soja får vara med i år igen även om jag undviker det övriga året.

God jul allihopa och smaklig måltid!



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar