onsdag 14 augusti 2013

anledningar att leva ekologiskt del 1

Idag är utbudet av ekologiska varor stort. Jag läste precis en artikel i GP där man skrev att den ekologiska handeln ökar. Fram i Göteborg öppnar en till butik och Ekostore ökar försäljningen med 20 procent varje år. COOP har ökat sin försäljning av ekologiskt  med 69 procent. Efterfrågan är alltså större än någonsin och om fler frågar kommer fler butiker att ta in ekologiska varor.

I vårt hem köper vi all mat som går ekologisk. Gärna från bonden i trakten eller i någon av de renodlade ekobutikerna i stan. Vi handlar efter säsong och då går det att få bra varor till bra priser. Vi äter mer grönt nu än någonsin. Tallriken och samvetet blir vackrare!

Här är några av de anledningarna jag känner mest för:

* Ekologiskt betyder inte att det är närodlat även om det är att sträva efter när man handlar. De som producerar din mat har rätt till en god arbetsmiljö utan bekämpningsmedel och gifter. Titta på dokumentären "Bananas" så fattar ni grejen. 

* Det finns tillräckligt många miljögifter som når oss utan att vi själva måste öka på mängden genom att konsumera bekämpningsmedel och kemikalier i vår mat. Jag vill leva länge och må bra lika lång tid!

* Förorena inte din omgivining! Bekämpningsmedel och kemikalier når ut i vatten och mark. 

* Många känner att ekologisk mat är dyr men du får vad du betalar för. Jag känner att mat är en så pass viktig del av mitt liv att jag vill ge mig själv och min familj det bästa. Välj till exempel ekologiska grönsaker och frukter till att börja med.

* Vi slänger ingen mat! Du kan använda blasten från morötterna i din gröndrink, mandelresterna från när du gör nötmjölk till kakor etc. Tidigare kunde vi köpa ett nät med paprikor som hann bli dåliga och hamnade i soporna. Nu konsumerar vi allt vi har i kylskåpet. I Sverige slänger varje hushåll 30 % av den mat som köps.

* Skapa de bästa förutsättningarna för dina barn. När du ammar passerar gifter ut i bröstmjölken och vidare till ditt barn. Alldeles för höga halter. Stefan Jarl har gjort en bra dokumentär som heter "Underkastelsen" där det här tas upp väldigt bra.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar